4 din cele mai frumoase proiecte de locuințe individuale din SUA în 2015

Institutul American al Arhitectilor (AIA) decerneaza Premiile pentru Arhitectura Rezidentiala de 15 ani. Premierea instituita pentru “pentru recunoasterea celui mai bun design rezidential si pentru a promova importanta unei locuinte adecvate ca o necesitate a vietii”. Jurizarea se face pentru 3 sectiuni distincte: locuinte individuale, locuinte colective si locuinte cu destinatie speciala.

Castigatorii sectiunii individuale au fost jurizati pentru “design uimitor pentru locuinte noi si locuinte remodelate la cererea proprietarilor”.

1. Castigator, Locuinta Individuala: Studhorse; Winthrop, Washington.

 • Arhitect: Olson Kundig Architects
 • Proprietari: Shane and Tasha Atchison
 • Adresa: Winthrop, Washington
 • Photo credit: © Benjamin Benschneider

Studhorse Outlook. Methow Valley, Winthrop, Washington. Client: Olson Kundig Architects. © Copyright 2012 Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography. Email: bbenschneider@comcast.net or phone: 206-789-5973.

Amplasata in Methow Valley, Studhorse raspunde dorintei clientilor de a interactiona cu mediul inconjurator in toate anotimpurile. Casa este compusa din patru corpuri diferite, incadrand curtea centrala. Fiecare corp este directionat catre elemente distincte din peisaj, cum ar fi varful Studhorse sau Lacul Pearrygin.

Spatiile comune – livingul, bucataria si barul sa afla in cladirea principala. Zona de noapte – dormitorul matrimonial, dormitoarele copiilor se gasesc intr-un corp adiacent, iar spatiul destinat  oaspetilor  este organizat intr-un al treilea corp, pentru a permite folosirea independenta. Cea de a patra structura gazduieste sauna si este amplasata mai departe de celelalte zone, cu vedere catre vale.

Studhorse Outlook. Methow Valley, Winthrop, Washington. Client: Olson Kundig Architects. © Copyright 2012 Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography. Email: bbenschneider@comcast.net or phone: 206-789-5973.

1.4 Studhorse

Studhorse Outlook. Methow Valley, Winthrop, Washington. Client: Olson Kundig Architects. © Copyright 2012 Benjamin Benschneider All Rights Reserved. Usage may be arranged by contacting Benjamin Benschneider Photography. Email: bbenschneider@comcast.net or phone: 206-789-5973.

Studhorse Outlook

Comentariile juriului: 

Amazing. The use of modest materials are admirable in this house; concrete floor, concrete fireplace, OSB on the ceiling – gorgeous place. There are less historical references.  Less like things we have seen before. This is different.  The site plan really drives this.  The complex relations between the three parts is exciting but the courtyard locks it into place.

2. Castigator, Locuinta Individuala: Bridge House; Kent, Connecticut.

 • Arhitect: Joeb Moore & Partners
 • Amplasare: South Kent, Connecticut
 • Photo credit: © David Sundberg, Esto Photographics

2. Bridge House

Casa Bridge a fost comandata de un cuplu de pensionari, care a dorit sa se retraga aici pentru a fi aproape de natura. Dupa ce au trait in East Hampton 35 de ani, au decis sa inceapa o aventura noua in Litchfield County, unde s-au indragostit de zona cu vedere la raul Housatonic. Au gasit aici intimitate, apropiere de natura si linistea necesara pentru reflexie. Scopul architectural principal al echipei de design a fost sa faciliteze conexiunea cu ritmurile naturale si cu serenitatea zonei. Casa se deschide catre peisaj si devine fundalul pentru scena naturala. Atmosfera creata de Casa Bridge estompeaza granitele dintre spatiile de interior si exterior si devine tot atat de tributara locului cat si cladirii in sine.

Casa Bridge este amplasata astfel incat sa maximizeze expunerea la lumina pe tot parcursul zilei, minimizand in acelasi timp acumularea de caldura prin implementarea fante si consolele care functionează ca parasolare. Caldura este gestionata de un sistem natural de ventilatie pasiv sub forma de spatii cruce – ventilate, care se intind de-a lungul zonelor de locuit primare. Zonele de zi sunt amenajate in jurul a doua seminee, care pot fi utilizate pentru a incalzi centrul casei, fara a fi nevoie de utilizarea altor sisteme. In intreaga casa s-au folosit produse eficiente și materiale durabile, acoperisul de tabla zincata in special fiind proiectat pentru longevitate și durabilitate.

South Kent House, Location: South Kent CT, Architect: Joeb Moore + Partners Architects

South Kent House, Location: South Kent CT, Architect: Joeb & Partners

South Kent House, Location: South Kent CT, Architect: Joeb & Partners

South Kent House, Location: South Kent CT, Architect: Joeb & Partners

South Kent House, Location: South Kent CT, Architect: Joeb & Partners

Comentariile juriului: 

Terrifically rigorous, nicely detailed. Enamoured with the floor plan. An elegantly drawn presentation. This has a lot of functionality and beauty. There is a refined sophistication to the design.  It frames the landscape in different places in different ways. There is simplicity as well as intimate connection with the natural environment.

3. Castigator, Locuinta Individuala: Marlboro Music: Five Cottages; Marlboro, Vermont.

3. Marlboro Music

Inca din 1951, cei mai talentati artisti din muzica clasica participa la Marlboro music, un festival de vara ce se intinde pe parcursul a sapte saptamani, unde tineri muzicieni colaboreaza cu artisti consacrati intr-un cadru relaxat, fara constrangerile si presiunea performantei. Amplasata in campusului Marboro College, la poalele muntilor Green, in Vermont, Marlboro Music creaza o comunitate unica, unde muzicienii si familiile lor locuiesc si fac totul impreuna – iau masa, fac treburi casnice, participa la seminarii si evenimente. Revista New Yorker a catalogat festivalul drept “cea mai ravnita comunitate muzicala clasica din lume”.

Designul este inspirat de clasicul New England Cape Cod, un tip de locuințe vechi de 400 de ani, ce a servit ca sursa de inspiratie principala si pentru clădirile exploatației vechi de secole a Marlboro College.

3.1 Marlboro Music

Proiectul include 3 case cu doua dormitoare, o casa cu trei dormitoare si o casa cu patru dormitoare. Casele de doua si trei dormitoare sunt destinate familiilor, in timp ce casa cu patru dormitoare se adreseaza muzicienilor singuri, unde acestia impart zona de zi si bucataria. Casele sunt prevazute cu subsol, folosit ca spatiu tehnic si pentru depozitare.

3.3 Marlboro Music

Materiale și mobilierul sunt durabile și confortabile pentru a rezista rotatiei rezidenților. Bucataria in forma de  insula cu scaune substituie sala de mese formala, pentru ca muzicienii mananca in general la cantina colegiului. In luna august, cand festivalul se incheie Marlboro Muzica inchiriaza casele rezidentilor colegiului pentru anul academic.

3.2 Marlboro Music

3.4 Marlboro Music

Comentariile juriului: 

Really sophisticated. Strong. The detailing is exquisite. It works on many levels. Somewhat modest interiors; some humility to it – the thin edge of the roofline. It’s collective.  The stone base as the ground slopes away isn’t overemphasized but it is nicely done. This idea of opening into the landscape in New England where the weather is so rugged is difficult. Formal idea meets context in a very natural way.

 1. Castigator, Locuinta individuala:Old Briar; Lauderdale County, Tennessee.
 • Arhitect: Applied Research
 • Proprietari: Dennis and Martha O’Dell
 • Amplasare: Halls, Tennessee
 • Photo credit: © Jeffrey Jacobs

4. Old Briar

Old Briar este o casa in peisajului rural din vestul Tennessee. Locatia din Lauderdale County este locul de origine al clientilor care, după douăzeci si cinci de ani de viata in Chicago, se întorc să impartaseasca valorile si mostenirea cu copiii si nepotii lor. Aceasta casa e gandita ca o ancora pentru familia lor, atat pentru cea din prezent, cat si pentru generatiile ce vor veni.

O'Dell Residence

Numele ales, Old Briar, vine dintr-o poveste din copilarie, acesta fiind numele camionului bunicului proprietarului. Acelasi nume a fost cu drag atribuit ulterior fiecarui automobil din familie.De-a lungul procesului de proiectare, echipa a tinut cont de etapele formale, dar povestile din istoria familiei au contribuit decisiv la inspiratia acestora.

O'Dell Residence

Prin intelegerea detaliilor intime ale personalitătii proprietarilor, echipa de proiect a putut realiza un spatiu adecvat cu nevoile de spatiu si trai ale acestora. Pentru ca proprietatea se doreste locul in care generatie dupa generatie sa se intoarca, designul universal a devenit central atat pentru proiectarea interiorului, cat si la realizarea conceptului general de suprapunere a spatiilor interioare si exterioare.Spatiile interioare primare (intrare, living si dormitor) sunt asociate cu spatii exterioare de tranzitie (hol de intrare, terasa acoperita si veranda catre est), care permit familiei sa se bucure de traiul in aer liber.

O'Dell Residence

O'Dell Residence

Comentariile juriului: 

This is such a delightful surprise. Convincingly regional and modern all at once. This seems like it was a labor of love. The way it is described – the narrative is wonderful. It has a comfortable feel in the best way. It has all it needs. Rather modest in size. The connection from outside to inside is really great. The developed landscape is very important to the scheme.  You can live a lot larger than the footprint of the house. Striking level of design sophistication. It is a whole story. It is placemaking. It has a wide context. It’s a house on a working farm. It seems to live much larger than its footprint.


Proiectele din categoria locuinta colectiva au selectionate atat din cele publice, cat si din cele private. Estetica, dar si “spatiul deschis, recreational, optiuni de transport public si elemente care contribuie la crearea unor comunitati locuibile” au fost criterii luate in considerare. In categoria locuintelor cu destinatie speciala, proiectele participante au fost jurizate atat din punct de vedere al designului dar si al capacitatii de a indeplini nevoiele speciale ale celor carora li se adreseaza: “centre pentru persoane cu dizabilitati, centre pentru programe de reabilitare, centre pentru violenta domestica si alte nevoi speciale”.