9 elemente arhitecturale ale stilului colonial spaniol

2

Renasterea Spaniola este un stil devenit popular in California anilor ’20, dupa Expozitia Panama-California, care a avut loc in San Diego intre 1915 – 1917. La acest targ au fost construite case folosindu-se un mix de influente: baroc spaniol, colonial spaniol si renasterea maura. Stilul caselor cu aceste influente a fost numit renasterea coloniala spaniola si se distinge ca un stil hibrid care are la baza elementele arhicturale existente in perioada timpurie a colonizarii spaniole. A inceput in California si Florida, care aveau clima ideala pentru case de inspiratie mediteraneana. In arhitectura Renasterea Spaniola  noi elemente s-au adaugat celor clasice pentru a crea un stil distinct. Sa exploram cateva elemente de exterior care defines acest stil.

Curbe si arcuri – trepte splendid curbate conduc catre un arc gratios la usa de intrare.

a

Exterioare si pereti din stucco alb. Vopsea alba proaspata acopera stucco cu textura bruta – un mix aplicat manual din ciment, apa si nisip. Rezultatul este o suprafata invechita care pare sa vina din alte timpuri.

3

Ceramica pictata. Scara splendid decorata din imagine introduce o alta caracteristica specifica stilului: ceramica pictata manual ce decoreaza contratreptele.

14

Tigla ceramica. Acoperisul de tigla stacojie ii da casei o infatisare calda, terestra, rustica. Linia acoperisului urmeaza adeseori mai multe niveluri pentru a crea interes prin asimetrie.

1

Cosuri in forma de turn, pentru ca niciun detaliu nu e lipsit de importanta. Acestui horn functional i s-a acordat un tratament special, cu decoratiuni si mici ferestre.

9

Balcoanele exista sa te bucuri de aerul proaspat si de priveliste.

10

Elemente decorative de fier. Fierul forjat manufacturat fin infrumuseteaza balustrade, porti, ferestre sau corpuri de iluminat. Aici, detaliul unui grilaj ce impodobeste o fereastra. Usile masive de lemn sunt adesea decorate cu elemente de fier forjat, la fel si balustradele.

11

Curtile interioare. Clima blanda a Mediteranei incurajeaza statul in aer liber, asa ca spaniolii au creat spatii generoase unde se poate petrece in aer liber. Curtile interioare au seminee, cuptoare si fantani.

12

Arcadele. O serie de arcuri sustinute de coloane se numesc arcade. Acest detaliu architectural isi are originea in Roma antica. In Mediterana, arcadele adapostesc trotoarele din pietele publice.

13

 Despre cum se poate obtine efectul rustic si cald al interioarelor colonial spaniole, mai tarziu.